Talvisodan naiskohtaloita Tampereella

 

 

Eliisa-teatterin itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlavuoden 2017 esitys on Talvisodan naiskohtaloita Tampereella.

Neuvostoliiton hyökättyä maahamme 30.11.1939 Suomi joutui puolustamaan nuorta itsenäisyyttään ylivoimaista vihollista vastaan ankarissa talvipakkasissa ja epäinhimillisissä oloissa. Kotirintamalla naiset siirtyivät hoitamaan monia miehille
aiemmin kuuluneita tehtäviä, ja joutuivat omaksumaan uusia rooleja sekä henkilökohtaisessa elämässä että yhteiskunnassa. Tämä esitys on kunnianosoitus paitsi itsenäisyyttämme rintamalla puolustaneille miehille niin myös kaikille Suomen naisille, jotka omalta osaltaan kantoivat raskaan vastuun maamme selviämisessä sodasta ja jälleenrakentamisesta.

Esitys pitää sisällään dramatisoituja aikalaiskertomuksia, kirjeitä rintamalta ja aikakauden musiikkia. Esityksen naisten mukana koetaan ankaran pakkastalven koettelemukset, pula elintarvikkeista ja polttopuista, häkäpönttöautot, raskas työ teollisuuslaitoksissa ja kodeissa, ilmahälytysten ja pommitusten pelot ja kauhut,
haavoittuneiden hoito, läheisten menetykset, ilot torjuntavoitoista ja surut raskaista tappioista ja viimein kauan odotettu, mutta karvaana koettu rauha. Sataviisi taistelujen päivää olivat ohi. Karjalan kannas ja muita alueita oli menetetty.

Käsikirjoituksen esitykseen tekee Eliisa-teatterin työryhmän ideoinnin pohjalta teatterinjohtaja Merja Kurkinen. Työryhmän asiantuntijana toimii historiantutkija Jari Kurkinen.

Esityksen kesto on noin 45 minuuttia.

Aleksanterin koulun esitysten lisäksi näytelmä on tilattavissa esitettäväksi esimerkiksi palvelutaloissa, vanhainkodeissa, yhdistysten tilaisuuksissa, kouluissa ynnä muissa.

 

 

Aamulehti 30.11.1939
Aamulehti 1.12.1939

77 vuotta talvisodan syttymisestä

30.11.2016 MK

 

Eliisa-teatterin Suomen 100-vuotisjuhlavuoden näytelmän Talvisodan naiskohtaloita Tampereella ensi-iltaan on 104 päivää. Kantaesitysensi-ilta on talvisodan päättymisen vuosipäivänä 13.3.2017 klo 19 Aleksanterin koululla. Tänään on kulunut 77 vuotta sodan syttymisestä. Sota kesti 105 päivää, koska 1940 oli karkausvuosi.

 

Aamulehden etusivu torstaina 30.11.1939:

Neuvostoliitto katkaissut diplomaattiset suhteensa Suomeen

Venäläinen lehti myöntää Neuvostoliiton tykistön harjoitelleen Mainilassa

 

Sisäsivujen mukaan elämä jatkui totuttuun tapaan.

Pikku-jouluksi joulutorttuja luumutäytteellä – Brander ja Kumpp. Oy

Lämmittäjä-koneenhoitaja ja meijerikkö saavat paikan Tammelan Meijeri Oy:ssä

Kadotettu rahaa y.m. sisältävä musta naisen lompakko linja-automatkalla Amurista Käpylään – Rehell. löytäjää pyyd. palk. vast. tuomaan Etsivään osastoon.

 

Aamulehden etusivu perjantaina 1.12.1939:

Neuvosto-Venäjä hyökännyt Suomen kimppuun

Sotamarsalkka Mannerheim puolustusvoiman ylipäälliköksi

Tasavallan presidentti Kyösti Kallio antoi julistuksen sotatilasta marraskuun 30. pnä 1939.

 

Sisäsivujen uutisia ym.

Siirtomaatavaramyymälöissämme hyvät valikoimat hauskoja makeisuutuuksia – Tuotanto

Ostetaan kuivia ja tuoreita polttopuita

Tottunut palvelijatar saa heti paikan 2-henkisessä perheessä

Pohjola-laiva lähtee tänään klo 10 Ruovedelle, Pohjaslahdelle ja Visuvedelle.