Rakkautta

Maria Jotuni: Rakkautta

Vuosisadan takaisia naiskohtaloita

Rakkaus kun puuttuu, puuttuu kaikki.

Esitys on tilattavissa esitettäväksi esimerkiksi palvelutaloissa, yhdistysten kokouksissa ja oppilaitoksissa.

Esityksen kesto on noin yksi tunti.

Kuvia

 

 

Maria Jotuni 

(1880-1943) on tullut tunnetuksi kirjoituksillaan, jotka käsittelivät erityisesti naisia ja naisten asemaa. 

Eliisa-teatteri haluaa omalta osaltaan kiinnittää huomiota naisen asemaan ja tehdä sen historiallisen perspektiivin kautta. Teatteri on tullut tunnetuksi epookkinäytelmistään, jotka on toteutettu kullekin näytelmälle parhaiten sopivassa miljöössä. Kevääksi 2014 teatteri valmisti näytelmän Maria Jotunin tuotannosta. Jotunin novelleista valitut tekstit on julkaistu vuosina 1907-1913. Näytelmän nimeksi on valittu Rakkautta ja teksteistä välittyy Maria Jotunille tyypilliseen tapaan kyseenalaistava huumori. Kun nainen tuohon aikaan oli olosuhteistakin johtuen pakotettu valitsemaan tietyllä tavalla, niin teksteistä kuitenkin välittyy naisen analysoiva tapa tarkastella valintojaan.

Tulkinnassamme esiin nousevat naisen tunne-elämän vammat, psyykkinen ja fyysinen kaltoinkohtelu ja rakkaudettomuus. Näiden teemojen kautta syntyi kehyskertomus, joka yhdistää naiskohtalot kiinnostavalla tavalla toisiinsa. Tapahtumapaikkana on mielisairaala. 1900-luvun alussa naisia suljettiin mielisairaalaan monin eri perustein. Melankolia, heikkomielisyys, huonoluonteisuus, ja ehkä yleisimpänä hysteria olivat ajan diagnooseja. Myös dementoituneita ja kehitysvammaisia sijoitettiin samoihin laitoksiin. Maanis-depressiivisyys tunnettiin jo mutta lääkehoidot yleistyivät vasta myöhemmin.

Tulkinnassamme kuvitteellisen mielisairaalan uudistusmielinen lääkäri tutkii uutta menetelmää naisten mielisairauksien ymmärtämiseksi, menetelmää, joka on tänä päivänä saavuttanut terapeuttisenkin statuksen.

 

Tervetuloa tunnepitoiselle aikamatkalle naurun kautta vakavien teemojen äärelle!


Kantaesityksen ensi-ilta oli Tampereella Irjalan makasiinilla Naistenpäivänä 8.3.2014. Naistenpäivä on valittu ensi-iltapäiväksi näytelmän sisällön vuoksi. Kansainvälistä naistenpäivää on vietetty jo yli sadan vuoden ajan ja tuona aikana omassa maassamme naisen asema on monella tavalla muuttunut. Tätä päivää on kuitenkin edelleen se, että naisen asemassa koetaan olevan useita epäkohtia erityisesti kansainvälisesti ajateltuna. 

Tampereella oli lisäksi seitsemän muuta esitystä. Esitys viedään kiertueelle myös muualle Pirkanmaalle esitettäväksi esimerkiksi hoitolaitoksissa, vanhainkodeissa, palvelutaloissa ja vastaavissa. Tällä tavoin Eliisa-teatteri voi palvella sitäkin asiakaskuntaa, jonka tulo esityspaikalle olisi vaikeasti järjestettävissä. Esityksiä järjestetään Pirkanmaalla myös esimerkiksi seurantaloilla tai vastaavissa esitystiloissa.

 

Maria Jotuni: Rakkautta

Novelleista sovittanut Merja Kurkinen

Ohjaus Virpi Valtonen

Puvustus Merja Kurkinen

Musiikki Sari Myllykangas

Vasten mieltä  

Kyökin puolella

Rakkautta

Kun on tunteet

Näyttelijät

Noora Koski

Merja Kurkinen

Erkki Lahtinen

Tea Lehmuskoski

Sari Myllykangas

Tuulika Valta

Liisa Virtanen