Ernest, oma rakkaani

Eliisa-teatteri esittää Oscar Wilden romanttisen komedian Ernest, oma rakkaani.

Oscar Fingal O'Flahertie Wills Wilde (16.10.1854 Dublin – 30.11.1900 Pariisi) oli viktoriaanisen ajan Lontoon menestyneimpiä ja kuuluisimpia näytelmäkirjailijoita. Hän on tunnettu nokkelista ilmaisuistaan, ja hänen näytelmiään esitetään edelleen ympäri maailmaa.

Wilden huvinäytelmistä tunnetuin ja suosituin on englanninkielisen komedian klassikko The Importance of Being Earnest (suomennettu aiemmin muun muassa nimellä Tärkeintä on olla Aito). Näytelmä pursuaa kekseliästä ja säkenöivää vuoropuhelua ja pilkkaa viktoriaanisia yläluokan tapoja. Se sai ensi-iltansa Lontoossa helmikuussa 1895 alaotsikolla tyhjänpäiväinen komedia vakavamielisille ihmisille, ja siitä tuli suuri menestys niin Lontoossa kuin muuallakin maailmassa. Näytelmästä on tehty kaksi elokuvaversiota, ensimmäinen vuonna 1952 ja toinen 2002 (rooleissa muun muassa Colin Firth, Rupert Everett, Reese Witherspoon ja Judi Dench).

Mutkikas juoni kertoo kahdesta yläluokkaisesta herrasmiehestä, maalla asuvasta John ”Jack” Worthingistä ja lontoolaisesta Algernon ”Algy” Mongrieffistä. Jack käyttää Lontoossa huvitellessaan salanimeä Ernest, ja saman salanimen ottaa käyttöön myös hänen Algy-ystävänsä. Jack on rakastunut Algyn ihastuttavaan serkkuun Gwendolen Fairfaxiin, ja Algy puolestaan rakastuu Jackin holhokkiin nuoreen Cecily Cardew’hin. Neidot haaveilevat avioituvansa Ernest-nimisen miehen kanssa, ja nyt heidän unelmansa ovat käymässä toteen. Mutkana matkassa on kuitenkin se, että neidot luulevat kyseessä olevan yksi ja sama Ernest. Soppaa hämmentämässä ovat vielä Gwendolenin äiti sanavalmis lady Bracknell, salaperäinen matkalaukku ja kotiopettajatar Prism pastoriystävineen. Tarina etenee vauhdilla, ja hauskat ja koukeroiset juonenkäänteet tempaavat mukaansa.

Eliisa-teatterin uuden ja ilmaisultaan eloisan suomennoksen nimeltään Ernest, oma rakkaani ovat laatineet Merja Kurkinen ja näytelmän ohjaaja Jorma Kairimo. Ajanmukaisen puvustuksen on suunnitellut Merja Kurkinen, ja esityspaikka on näytelmän aikakauteen hienosti sopiva Pikkupalatsi.

 
Rooleissa:

Algernon "Algy" Moncrieff - Raine Rönnholm  

John "Jack" Worthing - Jarno Jokinen

Gwendolen Fairfax - Noora Koski

Cecily Cardew - Maria Keskinen

Lady Bracknell - Merja Kurkinen

Pastori Chasuble - Jussi Saari

Neiti Prism, kotiopettajatar - Tea Lehmuskoski

Lane, miespalvelija - Rami Jokinen

Merriman, hovimestari - Rami Jokinen

 

Ylöjärven Uutiset 7.12.2016