Muistojen kultaiset vuodet 1952-1958

Käsikirjoitus ja puvustus: Merja Kurkinen

Ohjaus: Jorma Kairimo

Lavastus: Työryhmä

Rooleissa:

Kyllikki Kurjenvalta - Tea Lehmuskoski                                                              

Armas Kurjenvalta - Lasse Saari

Kaarina Kurjenvalta - Merja Kurkinen

Lyydia Nurminen - Laila Räikkä

Sofia Sarvipää - Marja-Liisa Niittynen

Onerva Sarvipää - Ilse Rantala

Äänisuunnittelu: Hannu Naamanka

 

Nostalgisia muistoja ja musiikkia vuosilta 1952-1958

Olympialaiset, Tuntematon sotilas, yleislakko, ”Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen”

 

1950-luvulle tultaessa elämä Suomessa näytti jo valoisammalta. Oli selviydytty sodasta. Kansalla oli vahva usko kykyynsä jälleenrakentaa maa ja asuttaa lähes puoli miljoonaa kotinsa menettänyttä. Sotakorvaukset pakottivat Suomen teollistumaan ja syksyllä 1952 ne saatiin maksettua. Jo sitä ennen pieni Suomi oli ponnistanut maailmankartalle isännöityään viimeiset oikeat olympialaiset Helsingissä kesällä 1952. Paavo Nurmi sytytti olympiatulen, ja kisoihin ehti myös vastakruunattu Miss Universum Armi Kuusela. Mikä määrä positiivisia tapahtumia sille vuodelle osuikaan!

 

Näistä tapahtumista kertoo Eliisa-teatterin Muistojen kultaiset vuodet 1952-1958. Kun vuosissa edetään, muistoihin palaavat myös monet muut merkittävät asiat. Väinö Linnan Tuntematon sotilas ilmestyi, säännöstely päättyi, ja korkeakoulutoiminta Tampereella käynnistyi kesäyliopiston avajaisilla. Vuonna 1956 Porkkala palautui, ja yleislakko alkoi samana päivänä, kun täpärän voiton presidentin vaalissa saanut Urho Kekkonen astui virkaansa. Rakastettu säveltäjä Jean Sibelius kuoli 1957, ja kurjet kävivät jättämässä hänelle jäähyväiset. Tekniikassa otettiin suuria edistysaskeleita. Ensimmäinen näköradio- eli televisiolähetys nähtiin Suomessa vuonna 1955. Neuvostoliitto voitti kilpajuoksun avaruuteen, ja Laika-koiran avaruusmatkaa ihmeteltiin 1957. Ensimmäinen tietokone, kahden tonnin painoinen Postisäästöpankin Ensi, käynnistyi 1958.

 

Ajan kuvaa ja tunnelmaa loihtivat myös musiikkikappaleet kuten Armi, Linjuripolkka, Muistatko Monrepos’n, Pariisin taivaan alla, Kyllikki ja Pyynikki-valssi.

 

Näytelmä sopii erinomaisesti esitettäväksi muun muassa

palvelutaloissa, vanhainkodeissa sekä yhdistysten ja muissa tilaisuuksissa.

Esityksen kesto on noin yksi tunti, eikä siinä ole väliaikaa.

Tilausesitystiedustelut:

Markkinointijohtaja Tea Lehmuskoski

info@eliisateatteri.com

puh. 045 342 9280

 

Tampereen Teatterikesä OFF Tampere

Muistojen kultaiset vuodet 1952-1958

Kesällä 1952 Suomi isännöi olympiakisat. Paavo Nurmi sytytti olympiatulen, ja kisoihin ehti myös vastakruunattu Miss Universum Armi Kuusela. Syksyllä saatiin sotakorvaukset maksettua. Kun vuosissa edetään, muistellaan Väinö Linnan Tuntematonta sotilasta, säännöstelyn päättymistä, Porkkalan palautusta ja yleislakon alkamista samana päivänä, kun täpärän voiton presidentin vaalissa saanut Urho Kekkonen astui virkaansa. Ihmetellään tekniikan edistysaskeleita: näköradiota, ensimmäistä tietokonetta ja Laika-koiran avaruusmatkaa. Ajan kuvaa ja tunnelmaa loihtivat musiikkikappaleet kuten Armi, Linjuripolkka, Muistatko Monrepos’n, Pariisin taivaan alla, Kyllikki ja Pyynikki-valssi.

Kuvia

Esittelyvideo